piec do chleba

Monika Grabowska

Urządzenie do pieczenia chleba

Urządzenie do pieczenia chleba

Marzysz o zapachu świeżego chleba o poranku w Twoim mieszkaniu? Musisz zainteresować się urządzeniem do pieczenia chleba. Zobacz jakie są możliwości tego sprzętu, jakie są zalety i jakie wady.

Grill, wędzarnia i piec do chleba

Przygotowywanie posiłków na powietrzu stało się dla wielu z nas przyjemnością i letnim weekendowym rytuałem. Jednak nie wszystkim wystarcza samo pieczenie nad ogniem kiełbasek czy mięsa.

Nowoczesne piekarniki zainspirowane tradycyjnymi piecami opalanymi drewnem.

Kuchnia jest centrum każdego domu. Tam spożywa się wspólne posiłki, tam domownicy rozmawiają i podejmują decyzje. Kiedyś dom rodzinny kojarzył się z dziecięcym gwarem, ciepłem, domowym ogniem, który zawsze trzaskał w piecu. W tym piecu powstawały czary: piekły się mięsa, chleb, ciasta. Jeżeli wydaje się Wam, że w dzisiejszych, nowoczesnych kuchniach takie czary są niemożliwe - to jesteście w błędzie!

Przepisy z cebuli

Przepisy z cebuli

do silikonowych foremek do pieczenia i piecz 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Podawaj posypane zieleniną. Upiecz w folii na półmiękko 6 cebul (ok. 20 min w temp. 180°C). W każdej odetnij wierzch i wydrąż je, zostawiając 2 warstwy liści. Środki cebul posiekaj i dodaj do 1/2 kg mięsa

Strefa smaku: restauracja Zorza

Strefa smaku: restauracja Zorza

kolei mięso i jajka kupujemy tylko w Polsce, bo tu są najlepsze. Pieczemy własny chleb. Przypomina ten z dzieciństwa - zachęcają.

Zioła w ogrodzie. Ogród pełen ziół [Wasze Ogrody]

Zioła w ogrodzie. Ogród pełen ziół [Wasze Ogrody]

zalewam oliwą, którą potem dodaję do pieczenia chleba. Zioła o bardzo intensywnym zapachu, jak oregano, szałwię muszkatołową, tymianek i bazylię, kroję i zasypuję na kilka tygodni solą. Używam jej potem do przyprawiania mięs. Nie wyobrażam sobie zupy ogórkowej i pomidorowej bez

Rzymskie gotowanie

Rzymskie gotowanie

;zimnej, najlepiej przefiltrowanej wodzie. Pory gliny wchłaniają ją, po czym przy stopniowym ogrzewaniu przemieniają w parę. Dzięki temu pieczone potrawy są soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. I co najważniejsze, do ich przyrządzenia nie trzeba stosować tłuszczu. To świetna propozycja dla

Jajka z pieczonymi pomidorami

Jajka z pieczonymi pomidorami

Pokrojone na ćwiartki papryki i czosnek zalewamy oliwą i dusimy ok. 1 godz. Pomidory obieramy ze skórki, odpestkowujemy i przekrawamy na połówki. 12 połówek układamy na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia i pieczemy w 100 st. C przez 30 min. Każdą z 12 pozostałych połówek kroimy na

Robot kuchenny na miarę XXI wieku. Jaki wybrać?

Robot kuchenny na miarę XXI wieku. Jaki wybrać?

gniazdka elektrycznego, można je bez problemu zapakować do samochodu i wziąć na wakacje. CO POTRAFI? Gotuje na parze, smaży, piecze - w podstawowej wersji. Ale może dużo więcej: w bardziej zaawansowanych modelach zrobimy jogurt, powidła, zupę, galaretę, usmażymy frytki na głębokim oleju, przygotujemy

Jak krok po kroku zbudować gliniany piec

Jak krok po kroku zbudować gliniany piec

użytecznego piecyka. W liczbach wygląda to tak: 600 kilo suchej gliny i około 950 kilo piasku. Nasz piec miał być wykorzystywany przede wszystkim do pieczenia chleba. Ponadto chcieliśmy, żeby mieściły się w nim brytfanny z piecyka elektrycznego. Zdecydowaliśmy się również na zrobienie grubej warstwy

Czas na dynie

Czas na dynie

z najpopularniejszych deserów z dyni. Jest wiele przepisów na nią. Oto jeden z nich: Tarta z dyni - pumpkin pie Pestki z dyni to świetna przekąska - można je prażyć i chrupać lub dodawać do sałatek, dań na gorąco, dodawać do pieczenia chleba. Co roku jesienią w warszawskiej SGGW odbywa się Święto

Biała kiełbaska w piwie

Biała kiełbaska w piwie

Układamy kiełbaski na rozgrzanym grillu, pieczemy 18-25 minut. W rondelku rozgrzewamy olej, oprószamy go mąką i zasmażamy na złoty kolor. Dodajemy majeranek i kminek, ciągle mieszając, powoli wlewamy piwo. Zagotowujemy sos, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż do zgęstnienia. Sos możemy przyprawić

Loft w Nowym Jorku w stylu skandynawskim

Loft w Nowym Jorku w stylu skandynawskim

codziennie piecze dla wszystkich tradycyjny duński żytni chleb. Od roli męża i ojca do roli projektanta przechodzi bez najmniejszego wysiłku. - W Nowym Jorku biura w domu są bardzo popularne - mówi Soren, człowiek w nieodłącznym kapelusiku. - Dla mnie to była najbardziej naturalna rzecz

Warto mieć piekarnik parowy!

Warto mieć piekarnik parowy!

miękkość i soczystość mięsa wewnątrz. Para i gorące powietrze wykorzystywane tu są w proporcji 25/75. - Program SoftSteam jest odpowiedni do pieczenia ciast i chleba. Nadaje się też znakomicie do podgrzewania jedzenia. Wykorzystuje parę i gorące powietrze w stosunku 50/50. - W programie PureSteam para jest

Klasyczne wnętrza z nutą szaleństwa

Klasyczne wnętrza z nutą szaleństwa

oględnie, nie ingerował w wystrój. - Kuchnia składała się z pieca i lodówki z lat 50. oraz pojemnika na chleb - śmieje się Ashley. Zanosiło się więc na solidne porządki i małą korektę przestrzeni. Z pomocą projektanta Philipa Gorrivana uszczknęła kawałek jadalni na rzecz kuchni i powiększyła nieco łazienkę

Projekty domów: energooszczędny dom w Borach Tucholskich

Projekty domów: energooszczędny dom w Borach Tucholskich

jest murowany kominek połączony z kuchnią typu ,,angielka” i piecem do chleba, znajdujący się między jadalnią a kuchnią, w centrum domu. Z kuchni można podziwiać Wdecki Park Krajobrazowy- w tym domu zmywanie naczyń jest przyjemnością Z salonu można przejść do ogrodu zimowego, który został

Ogrodowa wędzarnia

Ogrodowa wędzarnia

dymny. Robimy go z wkopanej w ziemię rury (stalowej lub ceramicznej) o długości 1,5-2 m. Trzecią metodą jest wymurowanie wędzarni - osobnej lub połączonej z grillem i piecem do chleba, z którymi stworzy letnią kuchnię. Ceglaną komorę wędzarniczą warto wymurować z wewnętrznym korpusem z odpornej na

Kalafior - ciekawe odmiany [Uprawa kalafiorów w ogrodzie]

Kalafior - ciekawe odmiany [Uprawa kalafiorów w ogrodzie]

przyprawy równomiernie pokryły cząstki warzywa. Kalafior rozłóż pojedynczą warstwą na blasze i piecz 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C , ale po kwadransie cząstki obróć, by przyrumieniły się z obu stron. Uprawiane wiosną kalafiory chrońmy przed przymrozkami, przykrywając je jasną włókniną. Jeśli

Mali ludzie w wielkim świecie jedzenia

Mali ludzie w wielkim świecie jedzenia

artystycznej Arts Decoratifs w Paryżu. Aiko od dziecka zafascynowana była gastronomią. Jako mała dziewczynka piekła różne rodzaje chleba, robiła wypiekom fotografię i wklejała je do specjalnego notesu. Dziś jest bardzo znanym kulinarnym fotografem. Pierre od zawsze uwielbiał komiksy. Fascynowały go rysunki i

Bistro & Deli: Bazar Kocha

Można u nas zjeść śniadanie, lunch i kolację, ale też kupić ser, marynowane cytryny i rabarbar, domową granolę, przyprawy i czekoladę robione przez ludzi z pasją. Pieczemy też chleb, robimy wyjątkowe desery, bo cukiernictwo to mój konik - opowiada Marcin, właściciel Bazaru. Ma 39 lat, megaentuzjazm

Katowice - miasto, które zaskakuje. Mini przewodnik

Katowice - miasto, które zaskakuje. Mini przewodnik

 nim na całym świecie i było nominowane w konkursie Polska Architektura 2014. W środku interaktywna ekspozycja od prehistorii do dziś. Można rozpalić wirtualny płomień za pomocą krzesiwa, zobaczyć wyładowanie atmosferyczne lub przejść przez ścianę ognia i trafić do sali poświęconej

Tradycje i zwyczaje wielkanocne. Czy znasz je wszystkie?

Tradycje i zwyczaje wielkanocne. Czy znasz je wszystkie?

) do dziś malują domy i zabudowania gospodarskie. W niektórych regionach Polski panował osobliwy zwyczaj - na tydzień przed Niedzielą Palmową gospodynie wiejskie przestawały piec chleb. Zakaz panował aż do Wielkiego Tygodnia, a jego złamanie miało sprowadzić na całą wieś suszę. Gdy któraś gospodyni

Mniszek lekarski w kuchni

Mniszek lekarski w kuchni

miękkości (ew. podlewając wodą). Podawaj jako jarzynkę do pieczonych mięs. Nalewka Składniki: 3 garście oczyszczonych kwiatów mniszka w pełni rozkwitu, 3 szklanki wody, 3 łyżki miodu, cienko obrana skórka z 3 cytryn, sok wyciśnięty z 3 cytryn, 1 l czystej wódki. Skórkę z cytryn gotuj 30 min. w 3 szklankach

Przydomowa wędzarnia

go z wkopanej w ziemię stalowej lub ceramicznej rury o długości 1,5-2 m. Trzeci sposób to wymurowanie wędzarni - osobnej lub połączonej z grillem i piecem do chleba, z którymi stworzy letnią kuchnię. Ceglaną komorę wędzarniczą warto wymurować z wewnętrznym korpusem z odpornej na temperaturę cegły

Goździki, kardamon, cynamon - rozgrzewające przyprawy

intuicyjnie wyczuwamy, że są wspaniałym panaceum na przeziębienie i jesienną chandrę. Najbardziej smakowite są pierniki. Dawniej chleby pieczone z dodatkiem miodu, pieprzu i miejscowych ziół, np. mięty (nazwa piernik wywodzi się od słowa "pierny", czyli pieprzny), były bardzo cenione nie tylko za

Rodzaje kuchenek elektrycznych

temperaturę w całym piekarniku. Zalecane do pieczenia ciast i ciasteczek - nawet na kilku blachach; nadaje się również do szybkiego rozmrażania potraw i szybkiego rozgrzewania piekarnika. Chłodny obieg powietrza (wentylator z wyłączoną grzałką) służy do powolnego rozmrażania potraw oraz do suszenia grzybów i

Mebel Rust przedstawia: Nietypowy piekarnik

termosonda nadzorująca temperaturę wewnątrz pieczeni ułatwia zachowanie soczystego wnętrza pieczonego mięsa przy zachowaniu chrupiącej skórki. Niezaprzeczalnie wygodną nowością jest zastosowanie uderzenia pary podczas programów pieczenia chleba, rogalików czy mięsa, daje gwarancję równego zrumienienia i

Wierzba [Prezentacja drzewa]

wzdłuż wiejskich dróg i opłotków. Na skutek corocznego ścinania wszystkich pędów pień stawał się gruby i krótki, a systematyczne ogławianie wyraźnie zaokrąglało jego koronę. Wysuszone wierzbowe gałązki dostarczały mieszkańcom wsi opału, a pieczony na nich aromatyczny domowy chleb nie miał sobie

Spiżarnia w domu? Plusy i minusy

zmieścić w spiżarni, ale jest dużo droższe. W spiżarni znajdziemy też miejsce na przechowywanie rzadziej używanego sprzętu, takiego jak maszynka do mięsa, sokowirówka, frytkownica, maszyna do pieczenia chleba. A może zmieści się też zamrażarka z zapasami mrożonych owoców, warzyw, zieleniny?  

Mieszkanie gromadzone od lat

wyjmowania chleba z pieca, stary fotel fryzjerski, narty z początku XX wieku... Mimo to mieszkanie nie sprawia wrażenia składu nikomu niepotrzebnych, a do tego przypadkowych rzeczy. Elementy zaczerpnięte z różnych - pozornie do siebie niepasujących - stylów tworzą zaskakująco spójną całość. Dzięki wyczuciu

W innym świecie

łopata do wyjmowania chleba z pieca, stary fotel fryzjerski, narty z początku XX wieku... Mimo to mieszkanie nie sprawia wrażenia składu nikomu niepotrzebnych, a do tego przypadkowych rzeczy. Elementy zaczerpnięte z różnych - pozornie do siebie niepasujących - stylów tworzą zaskakująco spójną całość

Architektoniczne pomysły na kuchnię otwartą, ale dyskretną

pozostaje na widoku, tym bardziej dyskretnie będzie się prezentować kuchnia. - Odpowiedni sprzęt ułatwiający prace kuchenne - blender, szybkowar, wbudowany ekspres do kawy, zmywarka czy maszyna do pieczenia chleba sprawiają, że prace kuchenne stają się mniej uciążliwe, szybsze, a wykonująca je osoba zajmie

Mała kuchnia - duży problem

żywności takie jak chleb, mąki, kasze oraz produkty przechowywane w lodówce i zamrażarce. W związku z tym, że gotowanie zaczynamy od wyjęcia potrzebnych rzeczy, pierwsza przy drzwiach musi znaleźć się lodówka i szafka przeznaczona do przechowywania żywności. Obok chłodziarki powinno być miejsce do

Numer 11/2009

garażem - I nie tylko tam, czyli jak najskuteczniej odprowadzić wodę z różnych miejsc wokół domu w bezpieczne miejsce, by dom był suchy, a po każdym deszczu nie trzeba było brodzić w kałużach wody. Mała architektura Grill, wędzarnia i piec do chleba - Właścicielom tej działki zamarzyło się coś więcej niż

Dom spod ręki architekta

prawdziwym świeżym masłem i serem, chlebem pieczonym bez polepszaczy i jarzynami dojrzewającymi na polu, a nie w magazynie. Tworzenie domu Projekt domu powstał w niewielkim biurze architektonicznym z pobliskiej miejscowości. Nasi gospodarze, jeszcze zanim zaczęli szu- kać działki, postanowili zamówić projekt

Groszek zielony (Pisum sativum). Groszek cukrowy

zawierają dużo białka i po wysuszeniu dają się przechowywać przez zimę. W średniowieczu mielono je ze zbożami na mąkę, by piec z nich chleb i podpłomyki, lub gotowano po całonocnym moczeniu w wodzie. W Polsce suchy groch cieszył się popularnością aż do czasu, gdy pojawiły się ziemniaki. Zazwyczaj podawany

Wigilijna opowieść o maku

obdarowywano tam ubogich. W rejestrze unijnym znalazły się ponadto: chleb z makiem ze Stolna w woj. kujawsko-pomorskim, marchwiaki z makiem pieczone na dzień Wszystkich Świętych i wigilijne racuchy z makiem z Lubelskiego, śliszki z Opolskiego i makowiec sędziszowski. Śliszki to świąteczne bułeczki drożdżowe z

Kuchnia marzeń Funchal

pieczonego indyka czy wyciąganiu świeżo umytych naczyń ze zmywarki. Nową jakość estetyczną tworzy też zlew z przykuwającym uwagę, wygiętym jak łabędzia szyja kranem oraz odpowiednio wykrojoną szklaną deską. Nakładka na zlew zwiększa powierzchnię użytkową blatu, gdyż spełnia funkcję deseczki do krojenia. W

Album rodzinny ŁADNEGO DOMU

"prosto od krowy", zapach świeżo pieczonego chleba, spanie na sianie i beztroskie zabawy na łonie natury. Minęło przeszło pół wieku. Okrążyłem ziemię i wróciłem do miejsca po przodkach. Papę zastąpiła dachówka, lampę naftową - żarówka, kuchnię węglową - piec gazowy, a furmankę - samochód

W klimacie nowojorskiego loftu

mała dziewczynka jeździła na wakacje do babci na Lubelszczyznę, gdzie w piecu pomalowanym na ten kolor babcia piekła chleb i ulubione podpłomyki, a ona wygrzewała się na zapiecku. Po jednej stronie tego oryginalnego kominka znajduje się jadalnia z wyjściem do ogrodu, którą zdobią piękny kredens

Sen o polskim winie

równoważą "mięsność" gęsi. Do tego wiejski chleb i brakuje tylko wina. Wina jeszcze nie mają, ale z jutrzenki i bianki spodziewają się otrzymać białe, rześkie wino o zrównoważonej kwasowości, z aromatami cytrusów, ziół i liści porzeczki. Świetne do picia latem, kiedy przyjeżdża najwięcej turystów

Projektowanie wnętrz - chodzi słońce wkoło domu

Obserwując odwieczną wędrówkę słońca po niebie, człowiek dostosowywał do niej układ i orientację domu, tak by maksymalnie wykorzystywać ciepłe promienie słońca i kojący chłód cienia. Obserwacje i doświadczenia utrwalała tradycja ludowa, zapisywano je w rozmaitych architektonicznych "

Kotleciki jagnięce z kostką

Robimy marynatę: w szklanym żaroodpornym naczyniu mieszamy oliwę z łyżką soku cytrynowego, czosnkiem, musztardą oraz rozmarynem. Kotleciki nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do naczynia, odwracamy kilka razy, aby całe były pokryte marynatą. Przykrywamy i wstawiamy na dobę do lodówki (a co najmniej

Mikrofalówki: bogata karta dań

chleb; termoobieg sprawia, że ciepło dociera do produktów równomiernie z każdej strony. Na ogół można korzystać z tzw. grzania kombinowanego, które pozwala łączyć grill z mikrofalami albo termoobieg z grillem. Podstawą gotowania mikrofalowego jest ścisła kontrola czasu, stąd nawet najtańsze urządzenia

ZOBACZ TEŻ WIDEO